Majakkamestarit otsikkokuva
Etusivu Yhdistys Toimintaa Galleria Jäsenet Tiedotteet Linkit
Vasen sivu Porin majakka

Kylmäpihlaja


Merimajakka Kylmäpihlajan luodolla Rauman edustalla
Rauman eteläinen väylä
P  61° 08,68'   I  21° 18,16'
Kylmäpihlajan majakka
Kylmäpihlajan majakka- ja luotsiasemarakennus on valmistunut vuonna 1953 Kylmäpihlajan luodolle. Valmistuneessa rakennuksessa toimivat majakka, luotsiasema, radiomajakka ja dieselvoima-asema jonka varassa olivat majakan  ja luotsiaseman sähkön saanti 1980 luvulle asti, jolloin saareen vedettiin merikaapeli. Luotsaustoiminnan loputtua Kylmäpihlajassa 1990 -luvulla rakennukset siirtyivät Rauman kaupungin omistukseen. Kaupunki on vuokrannut rakennuksen matkailukäyttöön. Majakka- ja tutkalaitteet ovat edelleen merenkulkulaitoksen hallinnassa. Tutkalaitteet palvelevat Raumanmeren meriliikenteen ohjauspalvelua (West Coast VTS).

Valolaite
Majakka toimi alkujaan aseman oman voimalaitoksen varassa. Verkon jännite oli nautofonin (sumusireeni) takia 220 V verkon jaksoluvun ollessa normaalista poikkeava 75 Hz. Jännite muunnettiin lampuille 110 voltiksi. 1970-luvun loppupuolelle asti käytettiin hehkulamppuja, joissa oli kolme 500 W hehkulankaa. Menettelyllä lisättiin toimintavarmuutta, koska harvoin hehkulangat rikkoutuivat samanaikaisesti. Lampunvaihtajassa oli kaksi hehkulamppua ja kaasusukkapoltin. Kaasuvalo käynnistyi automaattisesti sähkökatkoksen tai lamppujen vikaantumisen takia. Kun Kylmäpihlajaan saatiin kaapeli mantereelta, voima-asema muutettiin varavoima-asemaksi ja majakan varalla ollut kaasuvalo poistettiin.

Kuvassa näkyvät kaksi 110V 1000 W halogeenilamppua antavat vuorollaan likimain saman valotehon kuin entiset hehkulmput. Vuorossa oleva lamppu kääntyy fokukseen sähkömoottorin kääntämanä valon ohjauskeskuksen mukaan. Valotunnus syntyy sähkömoottorin pyörittämän lissistön neljästä valosektorista.
Majakkamestarit ry - Anna palautetta - Paluu - Linkit
Copyright © Kimmo Koivunen & Majakkamestarit ry 2007
Päivitetty 7.7.2007