Majakkamestarit otsikkokuva
Etusivu Yhdistys Toimintaa Galleria Jäsenet Tiedotteet Linkit
Vasen sivu Porin majakka

Porin majakka


Merimajakka Tahkoluodon satamaan johtavan väylän suulla
Tahkoluodon hiilisataman väylä
P  61° 42,40'   I  21° 13,64'
Majakan lyhty
Porin majakka valmistui vuonna 1985. Se oli aluksi tuulivoimakäyttöinen, mutta muutettiin 90- luvun alussa aurinkokäyttöiseksi tuuligeneraattorin huomattavan kunnossapitotarpeen takia.

Vasemman tunnisteen kuvassa Porin majakka edustaa nykyaikaa. Väylän suulla olevalle matalikolle lähelle kulkusyvyyttä perustetun pohjamajakan runko on vesirajassa ohut, jolloin jäiden kuormittava voima on pienempi. Rakenteella saavutetaan pienemmät perustamiskustannukset. Teräksinen perustuspaalu jatkuu veden alla kartiomaisena, kunnes se saavuttaa täyden paksuutensa. Jään murtuminen majakkaa vasten aiheuttaa värähtelyjä, jotka voivat saavuttaa yli 20 G:n  kiihtyvyysarvoja. Sen takia majakkatyyppi, jota tässä Porin majakka edustaa, on varustettu joustonivelellä, joka vaimentaa yläosan värähtelyjä.

Majakan 300 mm lyhty on saanut osansa lintujen ulosteista pienestä lintupiikistä huolimatta. Lintujen ulosteet ovat melko suuri ongelma merialueilla. Lisääntynyt merimetsokanta on lisännyt ongelmaa melkoisesti.  Kuvan lyhty on myöhemmin korvattu led-lyhdyllä.

Majakan nivel
Majakan yläosa lepää iskunvaimennettujen joustosauvojen varassa, jotka sijaitsevat kehässä rungon sisäpuolella sisäänkäyntioven kohdalla. Ala- ja yläosan välinen liikuntasauma on suljettu kumipalkeella, jonka tarkoitus on estää meriveden pääsyä vahingoittamaan joustorakenteita. Paljerakenteet eivät tahdo kestää myrskyävää merta aiheuttaen jatkuvaa huoltotarvetta. Ongelman takia on ryhdytty kehittämään muita ratkaisuja värähtelyjen vaimentamiseksi.


Kuvassa majakan joustonivelen liikuntasauman uuden kumipalkeen asennus on kesken. Majakan yläosaan  kuljetaan joustosauvakehän sisäpuolella olevia tikkaita pitkin.Majakkamestarit ry - Anna palautetta - Paluu - Linkit
Copyright © Kimmo Koivunen & Majakkamestarit ry 2006
Päivitetty 25.6.2007