Majakkamestarit otsikkokuva
Etusivu Yhdistys Toimintaa Galleria Jäsenet Tiedotteet Linkit
Vasen sivu Porin majakka
Vasemman tunnisteen jatke
Vasemman tunnisteen jatke

Säppi


Merimajakka Säpin saarella Porin edustalla
Mäntyluodon eteläinen väylä
P  61°  28,64'   I  21° 20,86'
Säpin majakka
Majakka juhlisti
130 vuottaan
22.9.2003

Porin porvarit pystyttivät Säppiin parikymmentä metriä korkean riukukaasan, jonka vierellä poltettiin tulia. Vuonna 1852 rakennettiin kuusikulmainen tunnus- majakka.

Porin kauppiaat anoivat keisarilta majakkaa Säppiin. Nälkävuodet viivyttivät kuitenkin rakentamispäätöstä.Arkkitehti Axel Dahlström sai tehtäväkseen suunnitella Säpin majakan. Rakennustyöt aloitettiin keväällä 1873, ne edistyivät ripeästi ja majakka otettiin käyttöön 22.9.1873

Säppi oli yksi neljästä majakasta, joihin ensimmäisenä asennettiin Pariisista tilattu Fresnellinssi. Nykyään tämä valolaite koristaa Merenkulkulaitoksen keskusviraston aulaa ja majakka on varustettu aurinkoenergialla toimivalla laitteistolla.

130 vuotis-tervehdykset
130-vuotiasta kävivät tervehtimässä vas. Ulkosaaristoyhdistystä edustanut saaristokirjailija
Altti Holmroos, majakkamestarit -yhdistystä edustanut eläkkeellä oleva Isokarin radiomajakkamestari Rainer Wallenius, Säppi 2000 yhdistyksen sihteeri Ari Salo sekä puheenjohtaja Heikki Helle, joka vastaanotti Merenkulkulaitoksen viirin tarkastaja Kimmo Koivuselta.Hilda Mannfolkin muistokivi
Majakkamestarin tytär Hilda Mannfolk oli ompelijan oppilaana kotipitäjässään. Kun hän oli tulossa Säppiin, saapui illalla Lankooriin, josta hänen isänsä piti tulla häntä noutamaan. Hilda ei kuitenkaan malttanut jäädä yöksi, vaan lähti yötä vastaan jalkaisin seitsemän kilometrin jäämatkan Säppiin. Majakanvartija oli nähnyt jonkun tulevan jäällä ja totesi aamulla majakkamestarille, että Hildakin tuli kotiin. Silloin tuli kiire. Hilda oli uupunut jäälle vähän ennen rantaa. Hän oli hikisenä vähentänyt vaatteitaan ja menehtynyt kylmään.

Seuraavassa ote Porin eli Sebbskärin tulimajakasta julkaisussa:
 
Selitys
Tulimajakoista, Tunnusmajakoista ja muista Merirasteista
pitkin Suomen rannikkoa
Koiviston salmelta Wiipurin läänissä Tornion kaupunkiin.
_____

Suomen luotsi- ja majakkalaitoksen Ylihallituksen antama
1 päivään Huhtikuuta 1890
_____

HELSINGISSÄ 1891.

Ote purjehdusmerkkiluettelosta 1890 (a)
Ote purjehdusmerkkiluettelosta 1890 (b)


Majakkamestarit ry - Anna palautetta - Paluu - Linkit
Copyright © Kimmo Koivunen & Majakkamestarit ry 2006
Päivitetty pp.kk.vvvv